news

6 iunie 2017
MAJORARILE SALARIALE PENTRU PROFESORI AU FOST AMANATE PENTRU 1 MARTIE 2018. PROFESORII ANUNTA CA SE PREGATESC DE GREVA

Profesorii nu vor mai primi majorari salariale de 50% incepand cu 1 ianuarie 2018. Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a anuntat ca profesorii trebuie sa mai astepte pana in luna martie a anului 2018 pentru a ajunge la cresteri salariale de 50%, din cauza "calculelor facute pe varianta de impact a noii legii a salarizarii". Sindicatele din invatamant anunta ca se pregatesc de greva, dar fiind ca "se incalca flagrant programul de guvernare asumat de coalitia guvernamentala".
Ministrul Muncii a anuntat, marti, ca majorarile salariale in Educatie si Sanatate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toti bugetarii, urmand ca de la 1 martie sa se faca restul majorarilor salariale, adica de pana la 50% pentru profesori si pana la 100% pentru medici si asistenti.
"De la 1 ianuarie 2018, toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut de 25%, de la 1 martie inca 20% pentru profesori, care adaugat la cresterea de 25% inseamna o crestere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii si asistentii au cresteri de peste 100%, ajungand la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra in comisie", a explicat Olguta Vasilescu.
Decizia a venit in urma unei discutii intre Lia Olguta Vasilescu si ministrul de Finante, Viorel Stefan, care, potrivit ministrului Muncii, a anuntat-o ca pentru anul 2018 trebuie sa se incadreze intr-o anvelopa bugetara de 75 de miliarde de lei.
Initial, au existat patru variante de lucru, insa s-a convenit ca in sedinta Comisiei de munca din Camera Deputatilor sa se intre cu aceasta varianta.
"Toate acestea calculate pe impact fata de varianta initiala a legii ne-au dus la situatia in care sa se mai amane pana la 1 martie cresteri la Educatie si la Sanatate, dar si Sanatatea si Educatia vor intra cu cresteri de 25% chiar de la 1 ianuarie ca toti ceilalti bugetari. Aceasta este varianta cu care vom intra ]n comisie, domnul Viorel Stefan nu a asistat la toata discutia, noi am ramas cu secretarii de stat si am calculat in continuare impactul pe buget", a mai spus Olguta Vasilescu.
In urma acestui anunt, sindicatele din invatamant anunta o posibila greva, urmand sa declanseze un referendum pentru a stabili formele de protest. Sindicalistii din Educatie spun ca, prin decalarea majorarilor salariale din cele doua domenii, se incalca flagrant programul de guvernare asumat de coalitia guvernamentala.
"In momentul de fata, discutam despre incalcarea programului de guvernare si incalcarea este foarte grava atata vreme cat Parlamentul Romaniei prin hotarare si-a aprobat programul in cauza. Daca sa ne raportam strict la programul in cauza, noi ar fi trebuit sa beneficiem de o crestere salariala de 20% de la 1 iulie 2017 si de inca o crestere salariala de la 1 ianuarie 2018, cu 30%. Pe legea cadru privind salarizarea, cele doua etape au fost reduse la una singura, respectiv o crestere salariala de 50% de la 1 ianuarie 2018.
Deci e o prima incalcare a programului de guvernare, iar acum discutam de o incalcare si mai grava pentru ca descoperindu-se asa in urma unor analize ca nu ar fi bani suficienti si ca s-au aprobat niste amendamente care cresc impactul bugetar al legii salarizarii, de fapt Educatia va beneficia de la 1 ianuarie 2018 de o crestere salariala de 25% si de la 1 martie 2018 inca 20%. Ce sa mai creada salariatul din Educatie vizavi de modul in care politicienii isi respecta angajamentele", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Nistor, presedintele Federatiei "Spiru Haret".
Marius Nistor a mai declarat ca sindicalistii vor sanctiona atitudinea ministrului Muncii si vor declansa un referendum la nivel national vizavi de formele de protest pe care le pot sustine pentru a raspunde "celor care nu stiu sa-si respecte promisiunile facute".
Sindicalistul a spus ca spera ca pana luni rezultatele acestui referendum sa fie centralizate.
"Suntem in stand by, unii ameninta deja cu protestele inclusiv colegii mei din invatamant. Sa vedem ce va fi", a declarat si Leonard Barascu, presedinte Sanitas.






sursa aici





Liberi și luni, 23 ianuarie 2017

Executivul a stabilit astăzi, printr-o Hotărâre, ca ziua de luni, 23 ianuarie 2017, să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public.
”Potrivit prevederilor hotărârii, ziua de 23 ianuarie va fi recuperată, în regim de program normal, sâmbătă, 28 ianuarie 2017, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 31 ianuarie 2017.
Potrivit anunțului făcut de către premierul Sorin Grindeanu, bugetarii vor fi liberi luni, 23 ianuarie. Premierul a spus că va pregăti o hotărâre de Guvern în acest sens. Măsura vine pentru a uni weekendul 21-22 cu ziua liberă de 24 ianuarie, când se sărbătorește Unirea Principatelor Române.
Astfel, angajații românii vor avea patru zile libere, adică weekend-ul 21 - 22 ianuarie și zilele de 23 și 24 ianuarie.
Începând de anul acesta, 24 ianuarie, când se sărbătorește Unirea Principatelor Române, este zi liberă nelucrătoare pentru toți românii.
sursa





Se reiau cursurile!
De mâine, 11 ianuarie, școlile din județul Bacău își reiau activitatea didactică.
Nu mai sunt motive, din cauza condițiilor meteo, să se mai prelungească vacanța, așa că Inspectoratul Școlar Județean Bacău a decis ca toate unitățile de învățământ (grădinițe, școli gimnaziale, licee și colegii) să își redeschidă porțile.
sursa: aici




Cursuri suspendate în județul Bacău

Având în vedere condițiile meteorologice din județul Bacău, se suspendă cursurile din toate unitățile de învățământ din județ în zilele de luni și marți, 09 și 10 ianuarie 2017.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bacău

















Niciun comentariu: