2.2.Norme de etichetare ecologică pe tipuri
de produse
Eticheta ecologică este o acţiune voluntară,
care promovează produselor ecologice şi contribuie la utilizarea eficientă a
resurselor protejând mediul, prin furnizarea către consumatori a unor informaţii
corecte şi exacte despre produse.
O etichetă ecologică poate să facă referire
la unul sau mai multe criterii, maxim trei, care protejează mediul. Eticheta
ecologică se acordă anumitor grupe de produse printre care: maşini de spălat
vase, aparate frigorifice, detergenţi pentru vase, detergenţi pentru rufe, lacuri
şi vopsele pentru uz gospodăresc, vopsele de interior, maşini de spălat rufe, produse
textile, încălţăminte etc.
Autoritatea competentă care acordă eticheta
ecologică este Ministrul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA).
În mai multe ţări din UE (de exemplu, în
Germania şi Belgia), se utilizează etichete ecologice obligatorii pentru
ambalaje. Obligativitatea etichetării ambalajelor decurge, în acest caz, din
obligaţia pe care o au persoanele care răspund de ambalare de a participa la
sistemele de colectare a acestora după folosire, conform Directivei UE
referitoare la ambalaje şi reziduurile de ambalaje.
În UE există mai multe sisteme naţionale de
etichetare ecologică marca ecologică “Blue Angel”, marca ecologică ”Der Grune
Punkt”, marca ecologică ”Environmental Choice”, marcarea ecologică “Eco-Mark”, majoritatea
acestor sisteme sunt utilizate în nordul UE (Germania, Olanda şi Ţările Scandinave).
Indiferent de grupa de produse/servicii,
cerinţele de mediu se referă la calitatea aerului, calitatea apei, protejarea
solului, reducerea cantităţii de deşeuri generate, economisirea energiei,
gestionarea resurselor naturale, prevenirea fenomenului de încălzire globală,
protejarea stratului de ozon, securitatea mediului, zgomot şi biodiversitate.
Produsele au impact asupra mediului în
cadrul fiecărei etape a ciclului lor de viaţă:
t Materii prime
t Procesul de producţie
t Distribuţie (inclusiv ambalare)
t Utilizare / consum
t Reutilizare / reciclare / eliminare
Prin etichetarea ecologică se încearcă
limitarea folosirii substanţelor:
- cu efecte negative asupra apei, aerului,
solului
- cu risc ridicat de producere a efectelor
cancerigene, alergice, etc.
Criteriile care stau la baza acordării
etichetei ecologice europene încurajează aplicarea celor mai bune practici
în scopul protecţiei mediului şi a sănătăţii populaţiei precum şi reciclarea
produselor.
Criteriile ecologice pentru un grup de
produse sunt valabile pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 ani. Revizuirea
criteriilor se realizează în funcţie de progresul tehnic al produselor.
Pot beneficia de eticheta ecologică toate
produsele şi serviciile cu câteva excepţii, printre care:
t substanţele
sau preparate clasificate ca fiind foarte toxice, dăunătoare mediului,
cancerigene, precum şi bunurile fabricate prin procedee care pot dăuna
consumatorului şi mediului în condiţii normale de utilizare;
t produsele
alimentare, băuturile, produsele farmaceutice;
În ţara noastră, pentru implementarea
schemei de etichetare ecologică, a fost înfiinţată Comisia Naţionala pentru
Acordarea Etichetei Ecologice, organ consultativ cu rol în luarea deciziilor
privind acordarea etichetei ecologice.
Pentru a obţine eticheta ecologică, agenţii
economici trebuie să urmeze o anumită procedură.
Astfel, este necesară:
tsolicitarea etichetei ecologice la
Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor care reprezintă autoritatea
competentă;
trealizarea încercărilor pe produse de către
instituţiile specializate recomandate de Ministerul Mediului si Gospodăririi
Apelor şi/sau de către alte institute care deţin laboratoare acreditate;
tevaluarea performantelor produsului de către
autoritatea competentă în colaborare cu Comisia Naţională pentru Acordarea
Etichetei Ecologice în luarea deciziilor privind acordarea etichetei ecologice;
tsolicitările pentru acordarea etichetei
ecologice sunt supuse plăţii unui tarif cuprins între 300 şi 1300 de euro;
Ulterior obţinerii acestei etichete, agenţii
economici sunt obligaţi la plata unui tarif anual pentru utilizarea ei.
Astfel, tariful anual este egal cu 0,15%
din volumul anual al vânzărilor produsului care a obţinut eticheta ecologică în
cadrul comunităţii.
Sigla naţională "ae",
specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite
pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a
produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică.
Aplicarea logo-ului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie începând cu data de 1 iulie 2010. Utilizarea acestuia rămâne opţională pentru produsele importate. Folosirea logo-ului comunitar UE trebuie să fie însoţită de indicarea locului de producere al materiilor prime agricole. Aceasta indicaţie poate fi de forma 'UE', 'non-UE' sau/si numele statului membru UE sau din afara UE, unde au fost obţinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Logo-ul comunitar oferă recunoaşterea produselor certificate ecologic în întreaga Uniune Europeană.
Aplicarea logo-ului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie începând cu data de 1 iulie 2010. Utilizarea acestuia rămâne opţională pentru produsele importate. Folosirea logo-ului comunitar UE trebuie să fie însoţită de indicarea locului de producere al materiilor prime agricole. Aceasta indicaţie poate fi de forma 'UE', 'non-UE' sau/si numele statului membru UE sau din afara UE, unde au fost obţinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Logo-ul comunitar oferă recunoaşterea produselor certificate ecologic în întreaga Uniune Europeană.
Consumatorii care cumpără produse care
poartă sigla naţională şi logo-ul comunitar pot avea încrederea că:
tcel
puţin 95% din ingredientele produsului au fost obţinute în conformitate cu
metoda de producţie ecologică;
tprodusul
respectă regulile de producţie ecologică.
În plus, produsul poartă numele producătorului,
procesatorului sau vânzătorului şi numele sau codul organismului de inspecţie şi
certificare.
Eticheta ecologică
europeană vizează 32 grupe de produse din diferite
sectoare de activitate şi servicii.
DETERGENŢI
|
ECHIPAMENTE ELECTRONICE
|
Detergenți
pentru mașini de spălat vase
|
Televizoare
|
Detergenți
pentru spălare manuală a vaselor
|
Calculatoare
personale
|
Detergenți
universali și detergenți pentru instalații sanitare
|
Laptopuri
|
Detergenți
de uz industrial și instituțional pentru maşinile de spălat vase
automate
|
Echipamentele
de procesare a imaginii
|
Detergenți
de rufe
|
|
Detergenți
de rufe de uz industrial și instituțional
|
|
PRODUSE DE HÂRTIE
|
PRODUSE PENTRU CASĂ
|
Hârtie
absorbantă
|
Pardoseli
din materiale textile
|
Hârtie
copiativă și hârtie grafică
|
Pardoseli
din lemn
|
Hârtie
tipărită
|
Vopsele
și lacuri de interior
|
Hârtie
de ziar
|
Saltele
de pat
|
Mobilier
din lemn
|
|
Robinetărie
sanitară
|
|
Toalete
cu apă și pisoare
|
|
ARTICOLE DE ÎMBRCĂMINTE ŞI ÎNCĂLTĂMINTE
|
PRODUSE ÎNGRIJIRE
|
Încălțăminte
|
Săpunuri,
şampoane şi balsamuri de păr
|
Textile
|
Absorbante
igienice
|
PRODUSE PENTRU GRĂDINĂ
|
SERVICII
|
Amelioratori
de sol
|
Servicii
de cazare turistică
|
Substraturi
de cultură
|
Servicii
de camping
|
Unele criterii de
acordare a etichetei ecologice pentru anumite produse/servicii sunt în curs de
revizuire, alte criterii se vor propune pentru alte grupe de produse decât cele
prezentate mai sus.
Eticheta
ecologică europeană nu se acordă alimentelor, băuturilor şi produselor medicale!
Informative pe care le distribuiti sunt pe intelesul tuturor si va multumim!
RăspundețiȘtergere