Pagini
Pagini
24 noiembrie 2020
Luarea deciziei de acceptare sau respingere în condiţiile stabilite prin contractul de vânzare-cumpărare
23 noiembrie 2020
18 noiembrie 2020
Funcțiile marketingului
Funcţiile marketingului
Se pot formula
patru functii generale, comune (indiferent de domeniul de aplicare a merketingului
–industrie, comert, educatie, politica etc) :
1. INVESTITIA PIETEI, A NECESITATILOR DE CONSUM
La baza
oricarei activitati economice se situeaza cerintele pietei, respectiv nevoile
de consum a caror satisfacere se urmareste. Deci nu se poate concepe
marketingul fara investigarea acestora, fara existenta unui flux sistematic de
informatii catre diferitele structuri ale aparatului economic.
Prin
realizarea acestei functii se urmareste obtinerea de informatii referitoare la:
-pietele
prezente si cele potentiale -ansamblul nevoilor de consum (solvabile si
nesolvabile)
-motivatia
acestor nevoi de consum
-componentul
consumatorilor.
Aceasta
functie precede celelalte functii ale marketingului si le pregateste conditiile
de realizare. Date fiind importanta sa deosebita, caracterul sau deosebit –si,
de aici, profilul particular, al activitatilor in care se materializeaza-
acesta functie a dat nastere unor organisme specializate in cadrul firmelor
(directii, servicii, compartimente) sau in afara acestora (agentii, institutii
de cercetari etc.).
2. CONECTAREA DINAMICA A INTREPRINDERII LA MEDIUL
ECONOMICO-SOCIAL
Aceasta
functie reflecta viziunea potrivit careiaintreaga activitate a intreprinderii
trebuie raportata permanent la fizionomia si cerintele mediului. Conectarea la
mediu nu semnifica o atitudine pasiva din partea intreprinderii. Aceasta
functie are un continut mai larg, constand in adaptarea operativa la conditiile
exterioare in continua schimbare, ca si in fructificarea oportunitatilor, și chiar influentarea mediului prin contracararea sau stimularea (dupa caz) a unor
tendinte in evolutia acesteia, dezvoltarea cererii pentru anumite produse si
servicii. Realizarea acestei functii presupune promovarea spiritului novator in
intreaga activitate a firmei, astfel incat sa se asigure –dupa caz –invoirea cu
frecventa ridicata a ofertei de marfuri, perfectionarea formulelor de
distributie, diversificarea actiunilor promotionale etc. Este presupusa,
totodata, cresterea capacitatii de mobilizare a tuturor resurselor firmei
(umane, materiale si financiare) in vederea unei adoptari operative, dar si a
unei prezente active pe piata.
3. SATISFACEREA IN CONDITII SUPERIOARE A NEVOILOR DE
CONSUM
Aceasta
functie asigura finalitatea activitatii firmei, recunoasterea sociala a
concordantei dintre produsele (serviciile) in care se materializeaza
activitatea sa si nevoile carora le sunt destinate; concret, aceasta functie
se materializeaza intr-un ansamblu de masuri, vizand producerea numai a acelor
produse (servicii) care sunt necesare pentru consum, distribuirea lor in
conditii optime, asigurarea unor posibilitati largi de alegere corespunzator
tuturor gusturilor si preferintelor, largirea gamei serviciilor comerciale,
informarea consumatorilor asupra modalitatilor rationale de utilizare a
produselor etc. Totodata, realizarea acestei functii presupune si educarea
gusturilor consumatorilor, crearea de noi trebuinte, orientarea carerii de
consum in corcondanta cu interesele generale ale societătii.
4. MAXIMIZAREA EFICIENTEI ECONOMICE (A PROFITULUI )
Realizarea
acestei functii implica, mai intai, o judiciara alocare a resurselor (a
fondurilor de investitii, a capacitatilor de productie, a specialistilor); in
continuare, ea presupune optimizarea structurilor productiei, in deplina
concordanta cu obiectivele firmei; in sfarsit, se are in vedere optimizarea
desfasurarii tuturor proceselor economice (productie, transport, depozitare,
comercializare) care alcatuiesc fluxul complet productie-consum al produselor
(serviciilor).
In cadrul
tuturor acestor momente, marketingul asigura, dupa caz, elemente de
fundamentare (informatii), criterii de evaluare si de optinere, promovarea
tehnicilor de rationalizare a activitatilor precum si alte elemente. Aceste
functii se pot dispune intr-o succesiune logica in cadrul activitatii si
preocuparilor firmei: Activitatea de marketing se suprapune peste activitatea
economica concreta (nu are o existenta de sine statatoare). Acest fapt a
determinat aparitia unei noi functii a firmei (sistem) si anume functia de
marketing.
Functiile
intreprinderii vazute ca sistem sunt: cercetare-dezvoltare, productie,
comerciala, financiar-contabila, de personal si functie de marketing(cu rol
integrator).
Specializarea marketingului in activitatile economice
Specializarea este o trasatura
caracteristica evolutiei marketingului mai ales in perioada postbelica (primele
activitati practice de marketing si teoretizari ale acestora se inregistreaza
in SUA, expansiunea marketingului devine exploziva incepan cu anii ’50-‘60).
Diferentierile
in aplicatiile marketingului au drept criterii principale natura domeniului
economic, cadrul teritorial, nivelul de organizare a activitatii economice.
a) Profilul
activitatii economice –reprezinta criteriul principal -marketingul bunurilor de
consum (problematica productiei si circulatiei bunurilor agricole a dus la
conturarea unei ramuri specializate –numita marketing argicol ) -marketingul
mijloacelor de productiei (marketing industrial) -marketingul serviciilor
b) Aria
teritoriala de desfasurare a activitatii economice -marketing intern (Mk.
Exporturilor, Mk. Importurilor, Mk. multinational) -marketing international
c) Nivelul de
organizare economica –la care intervine marketingul. -macromarketing –marketingul
este utilizat de societate, la nuvelul intregii economii nationale, prin
formele sale de organizare sau de orientare a activitatii economice, diferire
desigur de la o tara la alta. -micromarketing –priveste activitatea fiecarei
intreprinderi in parte, in confruntarea sa cu piata, cu mediul economiei
social.
Terminologie si simboluri
Terminologia, procedeul si tabelele statistico-matematice pentru verificarea calitatii loturilor pe baza nivelului de calitateacceptabil (AQL) sunt specificate în STAS 3160/2-84
iar în cazul caracteristicilor de
calitate masurabile în STAS3160/3-84
Standardul anterior a fost înlocuit de SR
ISO 3951
Aplicatii ale metodelor statistice sunt date si în STAS2631-82
Sunt definite o serie de notiuni,
ca de exemplu:
Unitatea de produs (UP) - obiectul
verificat cu scopul de a determina valoarea unei caracteristici de calitatemasurabila;
efectivul lotului (N) - numarul de
unitati de produs prezente în lot;
esantionare -procedura folosita pentru
extragerea sau constituirea unui esantion;
plan de esantionare - planul conform
caruia se preleveaza unul sau mai multe esantioane, în vederea obtinerii
deinformatii pentru luarea unei decizii;
efectivul esantionului (n) - numarul
unitatilor de produs prelevate din lot;
esantionare simpla - prelevarea unui
singur esantion pe lot;
esantionare dubla - este posibila
prelevarea unui al doilea esantion, functie de informatia oferita de
primul;
esantionare multipla - modul de
esantionare presupune posibilitatea prelevarii pâna la sapte esantioane
succesive;
defect -neconformitatea unitatii de
produs cu conditiile stabilite pentru una din caracteristicile sale;
defect critic -defectul care este
susceptibil sa conduca la lipsa de securitate sau la riscuri de accidentare autilizatorilor;
defect major -defectul
care este susceptibil sa provoace o defectare
sau sa reduca substantial posibilitatea deutilizare a
produsului;
defect minor -defectul care nu
este susceptibil sa reduca mult posibilitatea de utilizare a produsului sau
care serefera la aspectul exterior al acestuia;
defectiv - sinonim cu unitatea
de produs cu defecte si poate fi critic, major sau minor;
nivel de calitate acceptabil
(AQL) - corespunde unei probabilitati de acceptare specificate. Valorile AQL sestabilesc
prin contractul economic sau pot fi prevazute si în alte documente
tehnice. Valoarea pentru AQL poate fiunica pentru o clasa de defecte sau
pot fi mai multe valori pentru subclasele de defecte din clasa respectiva;
calitate limita (LQ) - reprezinta
nivelul de acceptare care corespunde unei probabilitati de acceptare
specificate,relativ redusa;
probabilitate de acceptare -
probabilitatea ca un lot de o anumita calitate sa fie acceptat pe baza
aplicarii unui plande verificare dat. Au fost definite,
de asemenea, notiunile de
fractiune defectiva (p), numar de
defecte pe 100 unitati de produs (u*),calitate medie rezultanta (AQQ).
-α reprezinta riscul furnizorului
(producatorului) adica probabilitatea ca loturile cu nivel de calitate acceptabil
(AQL) sa nufie acceptate. Se mai numeste probabilitate de respingere.
- β reprezinta riscul beneficiarului,
adica probabilitatea ca loturile cu un anumit nivel de calitate
sa fie acceptat (probabilitateade acceptare). De obicei β < 10 %
Verificarea calitativă a loturilor de mărfuri
Verificarea calitatii marfurilor reprezinta procesul de masurare, examinare, etalonare, încercare sau orice alta modalitate decomparare a unitatii verificate cu specificatiile care îi sunt aplicabile.
Procesul de receptie a unui lot de
marfa presupune:
♦ identificarea produselor din lot;
♦ examinarea ambalajelor;
♦ verificarea integritatii sigiliilor;
♦ verificarea marcarii si etichetarii;
♦ definirea planului de control;
♦ prelevarea esantionului;
♦ verificarea principalelor
caracteristici de calitate prin metode organoleptice si de laborator;
♦ concluzii privind acceptarea sau
respingerea lotului.Cea mai complexa si importanta etapa este definirea
planului de control. Se folosesc trei tipuri de control:
control statistic prin atribute
- se controleaza una sau mai multe
caracteristici;
control statistic prin masurare
- se controleaza o marime masurabila;
control statistic prin numarul de
defecte
- se examineaza produsele si se
identifica numarul de defecte pe bazacaruia se ia decizia pentru întregul
lot.
12 noiembrie 2020
Verificarea cantitativă a loturilor de mărfuri
Verificarea
cantitativa a loturilor de marfuri
Verificarea
cantitativa a lotului de marfuri se face prin numarare, masurare sau cântarire,
în functie de felul marfurilor, p baza specificatiilor din contract.
Verificarea
cantitativa se realizeaza prin:
⇒
verificare 100% (bucata cu bucata);
⇒
verificare prin esantionare.
Acest prim tip de verificare permite acceptarea a 15 % din produsele cu defecte dintr-un lot, în plus, are o serie dedezavantaje
(neeconomica, neaplicabila, nefiabila, neestimativa) fiind numita si metoda«
4N ».
Din acest
motiv, în economia moderna, s-a impus utilizarea controlului prin sondaj.
Avantajele
utilizarii statisticii matematice se refera la:
♦minimizarea
volumului de marfa verificata si a volumului de munca;
♦reducerea
duratei controlului, grabindu-se, astfel, luarea deciziei;
♦reducerea
costului controlului.