Verificarea calitatii marfurilor reprezinta procesul de masurare, examinare, etalonare, încercare sau orice alta modalitate decomparare a unitatii verificate cu specificatiile care îi sunt aplicabile.
Procesul de receptie a unui lot de
marfa presupune:
♦ identificarea produselor din lot;
♦ examinarea ambalajelor;
♦ verificarea integritatii sigiliilor;
♦ verificarea marcarii si etichetarii;
♦ definirea planului de control;
♦ prelevarea esantionului;
♦ verificarea principalelor
caracteristici de calitate prin metode organoleptice si de laborator;
♦ concluzii privind acceptarea sau
respingerea lotului.Cea mai complexa si importanta etapa este definirea
planului de control. Se folosesc trei tipuri de control:
control statistic prin atribute
- se controleaza una sau mai multe
caracteristici;
control statistic prin masurare
- se controleaza o marime masurabila;
control statistic prin numarul de
defecte
- se examineaza produsele si se
identifica numarul de defecte pe bazacaruia se ia decizia pentru întregul
lot.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu