19 martie 2019

CLASIFICAREA PROPRIETĂȚILOR MĂRFURILOR



CLASIFICAREA PROPRIETĂȚILOR MĂRFURILOR

Gruparea proprietăților după principalele criterii:

A. după relația cu marfa:
a) proprietăți intrinseci (structura, masa specifică, compoziția chimică)
b) proprietăți extrinseci, atribuite mărfii, respectiv considerații (simboluri), categorii economice (preț)

B. după natura lor:
a) fizice generale (structura, masa specifica, dimensiunile)
b) fizice speciale (mecanice, electrice, optice, piretice)
c) chimice (compoziție, potențialul activ)
d) biologice (potențialul vital, toleranța biologico-microbiană)
e) ergonomice (confortabilitatea, silențiozitatea)
f) ecologice
g) economice (prețul)


C. după nivelul de relevanță pentru calitatea mărfii:

a) proprietăți majore
b) proprietăți importante
c) proprietăți minore

D. după modalitatea de apreciere și măsurare:

a) proprietățile apreciabile prin simțuri (organoleptice sau senzoriale)
b) proprietăți măsurabile direct sau indirect cu ajutorul unor mijloace adecvate

E. după modul de exprimare a nivelului proprietății:
a) proprietăți exprimabile noțional
b) proprietăți exprimabile cifric

Masa reprezintă una din cele mai importante caracteristici ale unei mărfi. La mărfuri semnificația masei variază în funcție de context, și anume masa netă, adică masa propriu-zisă a mărfii, și masa brută, adică marfa și ambalajul.

Porozitatea este caracteristica solidelor dată de macrostructură și reprezintă raportul dintre volumul corpului considerat și volumul porilor din masa corpului. Valoarea porozității se exprimă procentual. Caracteristica inversă porozității este compacitatea.

Higroscopicitatea este caracteristica de bază a structurilor în compoziția cărora se află apa. Conținutul de umezeală se realizează prin absorbție și chemosorbție (apa legată chimic). 
Umiditatea reprezintă efectul direct al higroscopicității și are semnificația de conținutul total de apă, în orice formă, din masa mărfii. Umiditatea unui produs se determină prin îndepărtarea apei cu ajutorul unor incinte speciale, numite etuve și prin cântăriri repetate.

Permeabilitatea semnifică proprietatea unor structuri de a se lăsa să treacă prin ele diverse substanțe. Inversul permeabilității este impermeabilitatea.

Proprietățile mecanice se referă la comportarea materialelor la solicitări exterioare. 
Cele mai importante solicitări volumice sunt: tracțiunea, compresiunea, forfecarea, încovoierea, torsiunea și presiunea hidrostatică. 
Cele mai importante solicitări ale suprafeței: solicitările factorilor climatici, solicitările termice expuse iradierii și fenomenelor electrice, solicitări electrochimice, solicitări determinate de curgerea fluidelor.

Comportamentul tipic al diverselor materiale la cele mai importante solicitări mecanice, evidențiază:
1. deformarea elastică;
2. deformarea plastică;
3. ruperea.

Condițiile speciale de solicitare a structurilor materiale în privința proprietăților mecanice:

a) solicitări relativ uniforme, de scurtă durată;
b) comportarea la fluaj și în timp a rezistenței;
c) oboseala și rezistența la solicitări variabile.

Proprietăți optice
Proprietățile derivate din relația structură-comportare la lumină sunt:
a) transparența
b) transluciditatea
c) opacitatea
d) limpezimea
e) luciul
Mărimile optice caracteristice materialelor sunt:

a) gradul de reflexie
b) gradul de absorbție
c) gradul de transmisie
Structurile foarte transparente se caracterizează prin: indicele de refracție și dispersie.

Proprietăți termice și piretice
Aceste proprietăți reprezintă comportarea diferitelor materiale la acțiunea energiei termice și a focului. 
Principalii factori implicați în determinarea unui anumit comportament sunt:
- starea suprafeței;
- presiunea;
- temperatura.
Cele mai importante proprietăți termice și piretice sunt:

- căldura specifică
- dilatarea termică
- conductibilitatea termică
- izolarea termică
- stabilitatea termică
- stabilitatea piretică

Căldura specifică este cantitatea de căldură necesară unui gram de materie pentru creșterea temperaturii cu un grad, fără modificări de natură fizică și chimică.
Unitatea de măsură: caloria
Caloria este cantitatea de căldură necesară unui gram de apă pentru ridicarea temperaturii cu 1ºC. (caloria ≈ 4,585 J)

Dilatarea termică este mărirea dimensiunilor sau volumului sub acțiunea căldurii. Dilatarea poate fi: liniară sau volumică.

Conductibilitatea termică este proprietatea unei structuri de a asigura propagarea energiei termice.

Termoizolarea este  proprietatea materialelor izolatoare de a conduce foarte puțină căldură.

Stabilitatea termică este proprietatea de a rezista la acumulări de energie termică.

Din punct de vedere al stabilității piretice, materialele sunt:
- pirorezistente (ignifuge)
- pirostabile
- pirolabile (combustibile)

Principala caracteristică a materialelor combustibile este capacitatea calorifică, exprimată în kcal/kg.


Niciun comentariu: