18 noiembrie 2020

Verificarea calitativă a loturilor de mărfuri

 Verificarea calitatii marfurilor reprezinta procesul de masurare, examinare, etalonare, încercare sau orice alta modalitate decomparare a unitatii verificate cu specificatiile care îi sunt aplicabile.

Procesul de receptie a unui lot de marfa presupune:

♦ identificarea produselor din lot;

♦ examinarea ambalajelor;

♦ verificarea integritatii sigiliilor;

♦ verificarea marcarii si etichetarii;

♦ definirea planului de control;

♦ prelevarea esantionului;

♦ verificarea principalelor caracteristici de calitate prin metode organoleptice si de laborator;

♦ concluzii privind acceptarea sau respingerea lotului.Cea mai complexa si importanta etapa este definirea planului de control. Se folosesc trei tipuri de control:

 control statistic prin atribute

- se controleaza una sau mai multe caracteristici;

 control statistic prin masurare

- se controleaza o marime masurabila;

 control statistic prin numarul de defecte

- se examineaza produsele si se identifica numarul de defecte pe bazacaruia se ia decizia pentru întregul lot.

12 noiembrie 2020

Verificarea cantitativă a loturilor de mărfuri

 

Verificarea cantitativa a loturilor de marfuri

 

Verificarea cantitativa a lotului de marfuri se face prin numarare, masurare sau cântarire, în functie de felul marfurilor, p baza specificatiilor din contract.

Verificarea cantitativa se realizeaza prin:

verificare 100% (bucata cu bucata);

verificare prin esantionare. 

Acest prim tip de verificare permite acceptarea a 15 % din produsele cu defecte dintr-un lot, în plus, are o serie dedezavantaje (neeconomica, neaplicabila, nefiabila, neestimativa) fiind numita si metoda« 4N ».

Din acest motiv, în economia moderna, s-a impus utilizarea controlului prin sondaj. 

Avantajele utilizarii statisticii matematice se refera la:

♦minimizarea volumului de marfa verificata si a volumului de munca;

♦reducerea duratei controlului, grabindu-se, astfel, luarea deciziei;

♦reducerea costului controlului.