07 decembrie 2020

Tendinţe contemporane în organizarea structurală a întreprinderii

Tendinţe contemporane în organizarea structurală a întreprinderii 


În organizarea structurală a întreprinderii, în prezent, se manifesta următoarele tendinţe: 

A) crearea unor forme de conducere participativă a întreprinderii, tendinţa specifică pentru întreprinderile mici şi mijlocii. 

B) modificarea conţinutului postului pentru că scad ca pondere sarcinile de rutină, bazate pe efort fizic şi creşte ponderea sarcinilor de supraveghere, control, de creativitate. 

C) crearea unor compartimente specializate pe anumite domenii sau activităţi astfel exista compartimente distincte de cercetare - dezvoltare, de marketing, organizare, de informatică etc. 

D) crearea unor subdiviziuni organizatorice cu dubla funcţionalitate ceea ce a determinat apariţia unor întreprinderi speciale pentru cercetare -dezvoltare sau pentru marketing. 

E) construirea unor echipe intercompartimente, cea mai cunoscută este cercul de calitate (grup de persoane care îşi desfăşoară activitatea în compartimente diferite, dar care periodic se întâlnesc pentru a analiza problemele legate de calitate şi pentru a formula soluţii pentru rezolvarea lor) 

F) reducerea numărului de nivele ierarhice, a celor intermediare pentru obţinerea unor structurii organizatorice mai plate apropiind activitatea de conducere de cea de producţie. 

G) dezvoltarea organizatorică în “reţea” intre subdiviziuni stabilindu-se relaţii de colaborare sub formă de tranzacţii. 

H) crearea unor noi forme organizatorice prin alianţa strategică dintre întreprinderi concurente său potenţial concurente pentru realizarea de proiecte comune conjugând. Competenţe, mijloace, resurse. 

I) adaptarea unor structuri organizatorice care şi integreze şi să motiveze acţiunea factorului uman armonizând interesele personalului întreprinderii cu cele ale managerilor şi proprietarilor.

Niciun comentariu: