23 septembrie 2021

ÎNTREPRINDEREA

 Întreprinderea este veriga de bază a economiei și poate fi definită ca o unitate economică care dispune de personalitate juridică, formată dintr-un grup organizat de persoane, care desfăşoară procese de muncă utilizând mijloace materiale, financiare şi informaţionale pentru realizarea de bunuri, executarea de lucrări sau prestarea unor servicii conform cerinţelor pieţei şi urmărind obţinerea unui profit cât mai mare.

TRĂSĂTURILE CARACTERISTICE ALE ÎNTREPRINDERII

1.Întreprinderea ca unitate tehnico-productivă asigură combinarea diferită a factorilor de producţie cu scopul realizării în condiţii  optime a obiectului de activitate. Sunt două forme:

-omogenitatea procesului tehnologic:  în secţiile de bază se desfăşoară procese de producţie similare organizate asemănător, dotarea lor fiind cu aceleaşi tipuri de utilaje, forţa de muncă e structurată  pe meserii identice şi se  obţin produse finite asemănătoare.

-unitatea producţiei fabricate: secţiile de bază desfăşoară procese tehnologice diferite, utilarea lor este diferită, forţa de muncă va fi diferit specializată, dar toate secţiile de bază concură la  realizarea aceloraşi produse care determină profilul întreprinderii

2.Întreprinderea ca unitate organizatorico-administrativă are următoarele caracteristici:

-obiect de activitate propriu;

-structura organizatorică de producţie, concepţie şi funcţională proprie;

-existenţa unei denumiri şi a unui sediu propriu;

3.Întreprinderea ca unitate economico-socială:

-organizarea şi conducerea pe principiul rentabilităţii;

-dispune de buget propriu de venituri şi cheltuieli;

-posedă cont propriu de decontare la bancă;

-încheie contracte în nume propriu cu alte unităţi;

-urmăreşte respectarea cerinţelor pieţei, fapt ce influenţează întreaga ei activitate.



Niciun comentariu: