joi, 18 iunie 2015

Structura anului școlar 2015-2016, modificată?

Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis Ministerului Educaţiei o scrisoare deschisă prin care cere o serie de modificări în structura anului școlar 2015-2016.
Elevii din Constanţa doresc ca şcoala să înceapă şi să se încheie mai devreme cu o săptămână, pentru a evita perioada verii, când elevii, dar şi profesorii, îşi pierd interesul pentru ore.


Scrisoarea elevilor din Constanţa:

"Stimate domnule ministru, 

Având în vedere faptul că în data de 10 iunie a.c. a fost introdus în dezbatere publică proiectul de ordin privind structura anului şcolar 2015-2016, Asociaţia Elevilor din Constanţa, organizaţie neguvernamentală reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, formulează următoarele propuneri: 

1.Semestrul I să înceapă cu o săptămână mai devreme faţă de cum este propus, pe data de 7 septembrie 2015, urmând ca semestrul al II-lea să se finalizeze cu o săptămână mai devreme, pe data de 11 iunie 2015. De asemenea, cursurile pentru clasele terminale din învăţământul liceal, respectiv pentru clasa a VIII-a, să se finalizeze pe data de 20 mai 2015, respectiv pe data de 3 iunie 2015. La baza acestei propuneri stă faptul că elevii îşi pierd concretarea odată cu sosirea verii. Astfel, prin începerea, respectiv terminarea, mai devreme a cursurilor şcolare interesul pentru şcoală al elevilor va rămâne ridicat până în ultimele zile, astfel nemaiexistând timp în care elevii vin la şcoală fără a se concentra asupra activităţii de învăţare. 
2. Modificarea art. 3 alin. (2) prin introducerea în categoria zilelor marcate prin activităţi specifice a datei de 17 noiembrie - Ziua internaţională a elevilor şi studenţilor. Considerăm că este imperios necesar ca Ziua internaţională a elevilor şi studenţilor să fie sărbătorită în şcolile din România, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa şi nu numai. Suntem de părere că celebrarea acestei zile va creşte respectul beneficiarilor primari ai actului de educaţie faţă de calitatea de elev şi va dezvolta simţul de responsabilizare civică a elevilor. De asemenea, considerăm că este inechitabilă aplicarea dublei măsuri, şi anume celebrarea Zilei învăţătorului, furnizorul actului de educaţie, dar nu şi a elevului, beneficiarul actului educaţional. 
3. Având în vedere faptul că interesul faţă de şcoală al elevului este foarte scăzut în preajma datei de 18 decembrie, considerăm că tezele din semestrul I ar trebui susţinute, de regulă, până pe data de 11 decembrie. 
4. Considerăm că denumirea programului “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun” ar trebui să fie schimbată în “Şcoala altfel”, aşa cum a fost denumit când a fost introdus, în anul şcolar 2011-2012. 
5. Considerăm că este necesar ca organizaţiile reprezentative ale elevilor, la nivel judeţean şi naţional, să poată organiza, în săptămâna “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”, activităţi independente faţă de unităţile de învăţământ, beneficiind, în cauză, de sprijin din partea inspectoratelor şcolare, respectiv a ministerului educaţiei. 

În speranţa unui răspuns afirmativ şi a unei bune colaborări viitoare, vă rog să primiţi, domnule ministru, expresia înaltei noastre consideraţii".

Structura anului școlar 2015-2016 este în faza de proiect. (vezi aici)

sursa: rtv

Niciun comentariu: